П’ять найпопулярніших способів зберегти часник без втрат
Часник, чудова приправа до багатьох страв, джерело вітамінів і фітонцидів, захист від простудних захворювань і вампірів.
Великі головки озимого часнику виглядають так привабливо в кінці літа, але дуже швидко втрачають свій товарний вигляд при зберіганні. Термін зберігання озимого часнику становить кілька місяців, і то за умови, що часник не заражений грибковими захворюваннями. Фузаріоз і сіра гниль здатні дуже швидко знищити весь запас часнику.
Яровий часник зберігається набагато краще, але у нього інша будова. Дрібні зубчики ярого часнику не так зручно чистити, тому багато дачники вирощують озимий часник і шукають способи, як продовжити його термін зберігання.
У холодильнику
Спосіб зберігання часнику в холодильнику, у відділенні для овочів, підходить лише для невеликої кількості головок. У нижньому відділенні холодильника часник добре зберігається протягом 1-2 місяців, після чого зубчики починають проростати. Це природний процес, після короткочасного охолодження починається новий період росту, для часнику в холодильнику як ніби прийшла весна.
За вікном
В озимого часнику, висадженого на грядку, період спокою триває всю зиму завдяки негативній температурі грунту. Можна штучно подовжити період спокою озимого часнику, залишеного на зберігання. Для цього необхідно охолодити його при нульовій температурі або при легкому мінусі -1-2°С. Охолодження загальмовує процеси росту і зупиняє розвиток патогенної мікрофлори, що призводить до псування часнику.
У солі
Зберігання часнику в трилітрових банках, засипаних сіллю дає неоднозначний результат. З одного боку, часник не псується і не в’яне. Але при тривалому перебуванні в солі він втрачає аромат, смак його погіршується, часник стає як штучний. Зберігати часник у солі можна, але протягом нетривалого часу – 1-2 місяців. Збільшити трохи час зберігання, можна замінивши саль на просіяне золу, пшоно, або зерно
В морозилці
Заморожування часнику дає хороші результати для тривалого зберігання. Часник рідко заморожують головками, але для любителів плову та інших азіатських страв, в які додаються цілі головки часнику, цей спосіб підходить.
Часник можна заморозити очищеними зубчиками. Після розморожування він не втрачає смак і аромат, але здобуває пористу структуру. Такий часник можна використовувати при засолюванні сала або для приготування м’яса.
Найзручніше заморожувати подрібнений часник. Для цього зубчики очищають і подрібнюють будь-яким зручним способом: на тертці, блендером або в кухонному комбайні. Подрібнений часник розкладають по формочках для заморозки льоду або для відливання шоколаду.
Через брак формочок можна розкласти подрібнений часник чайною ложкою на деко або дошці і заморозити. Заморожені порції часнику зручно зберігати в пакеті і використовувати в міру необхідності.
Кубик замороженого часнику зручно кинути в суп або борщ, додати до м’яса або тушкованим овочам. Це не вимагає часу на чищення часнику, при цьому продукт не втрачає своїх якостей. Заморожений часник зберігає свій смак і аромат, як свіжий.
В олії
Ще один хороший спосіб зберігання часнику – в рослинному маслі. Масло є добрим консервантом, воно не дає часнику проростати, при цьому зберігає всі властивості: соковитість, пружність, смак і аромат. Часникові зубчики, які зберігалися в маслі, не відрізняються від тих, що ви нещодавно зібрали з грядки.
Для зберігання в олії зубчики часнику необхідно очистити і обдати окропом для дезінфекції. В олії часник може зберігатися до півроку. При цьому сама олія ароматизується часником, його можна використовувати у приготуванні. Для зручності зубчики часнику укладають у банки і заливають їх рослинною олією.
Ароматне часникове масло можна отримати і з подрібненого часнику. Для цього краще часник подрібнити ножем, щоб він зберіг соковитість. Соняшникове масло з подрібненим часником підходить для приготування будь-яких гарячих страв, у рецептуру яких входить обсмажений часник. Лляне масло з ароматом часнику можна додавати свіжі салати.
Переробка часнику потребує часу, але зате потім протягом усієї зими ви зможете вживати часник, зміцнювати імунітет і готувати смачну ароматну їжу.